Ar ko atšķiras vīrietis no sievietes

BLOG
Константин Жихарев
Konstantīns Žiharevs
BLOG
Перейти к контенту

Ar ko atšķiras vīrietis no sievietes

Psiholog Riga| Психолог Рига| Психологическая помощь рига
Опубликован от Konstantīns Žiharevs вход PSIHOLOGIJA · 6 январь 2019
Tags: Arkoatšķirasvīrietisnosievietes.KonstantīnsŽiharevs
Ar ko atšķiras vīrietis no sievietes

Dzimumu starpība ir visā pasaulē: pasaules redzējumā, saskarsmē, darbā. Bet es domāju, ka lielākā daļa no tā ir seksa atšķirība. Vīriešiem un sievietēm ir dažādas vērtības, savas izklaides, savu jautājumu risināšanas stils un dažādi audzināšanas stili.

Vīrieši un sievietes atšķiras fizioloģiskā, psiholoģiskā un sociāli kultūras līmenī. Šeit ir dažas vispārīgas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm:

Fizioloģija: vīriešiem un sievietēm ir dažādas fiziskās īpašības, piemēram, atšķirīga ķermeņa uzbūve, hormonālais līdzsvars, dzimumorgāni un funkcijas, muskuļu attīstība utt.

Psiholoģija: Psiholoģiskās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm bieži ir saistītas ar sociālajiem un kultūras faktoriem. Daži pētījumi liecina par atšķirībām vēlmēs, tieksmēs, uztverē un spējās starp dzimumiem. Piemēram, vīriešiem bieži ir lielāks fiziskais spēks, savukārt sievietēm var būt vairāk attīstītas sociālās empātijas prasmes.

Sociālās un kultūras lomas: dažādām sabiedrībām un kultūrām ir noteiktas cerības un lomas attiecībā uz vīriešiem un sievietēm. Šīs lomas var atšķirties darba, ģimenes, izglītības un citos dzīves aspektos. Tomēr pēdējos gados arvien vairāk cilvēku tiecas pēc dzimumu līdztiesības un stereotipu pārvarēšanas.

Ir svarīgi saprast, ka atšķirības starp vīriešiem un sievietēm ir vispārējas tendences un pastāv būtiskas individuālas atšķirības. Katrs cilvēks ir unikāls, un tam var būt dažādas fizisko, psiholoģisko un sociālo īpašību kombinācijas, kas nosaka viņa personību.
Zēnu un meiteni, vīrieti un sievieti nav grūti atšķirt no tālienes, un aiz šīm atšķirībām ir psiholoģiskas atšķirības.
 
Vīriešu un sieviešu pētījumi norāda, ka starp mums ir noteiktas atšķirības. Pēc domāšanas un psiholoģijas tēla vīrieši un sievietes ir tik atšķirīgi viens no otra, ka izskatās ka viņi ir no dažādām planētām. Tas ir uzjautrinošs apgalvojums, un tas ir kaitinoši.

Personiskās atšķirības starp dzimumiem sāk parādīties ļoti agrā vecumā. Vīrietis labāk orientējas uz priekšmetu pasauli, sieviete - attiecību pasaulē. Vīriešiem svarīgāka ir rīcība, viņš orientējas uz ārējiem objektīviem rādītājiem, sievietēm svarīgākas jūtas, tās ir viņu galvenais orientieris.

 
Pēc vīrieša ietekmes stila - siloviki, sievietes - dušas, vīrieši dod priekšroku acīmredzamai vadībai, sievietes – slēptam emocijam.
Sekss ir cilvēka psiholoģisko un fizioloģisko reakciju kopums, emocijas un pārdzīvojumi, kas saistīti ar vēlmi apmierināt dzimumvajadzību. Savukārt dzimumtieksme ir vēlmju komplekss, kas saistīts ar dzimtas turpināšanos.

 
Atšķirības starp dzimumiem saglabājas līdz vecumam. Evolucionārās psiholoģijas speciālisti šos rezultātus interpretē šādi: mūsdienu cilvēku psiholoģiskie vaibsti - izdzīvošanas mehānismu atbalss, kas bija spiesti izstrādāt mūsu tālo senču. Un šie mehānismi bija dažādi vīriešiem un sievietēm. Tā, rūpīgākā sieviete ar lielāku varbūtības daļu aizstāvētu savus bērnus (pēcnācējus) no iespējamiem negadījumiem, savukārt drosmīgākam vīrietim būtu nodrošināti pavairošanas panākumi.

 
Un šīs īpašības tika nodotas mantojumā nākamajām paaudzēm, apstiprina evolucionisti. Vīriešu un sieviešu sociālās funkcijas ir dažādas: vīrietis ir aizstāvis, sieviete – māte. Arī vīriešiem un sievietēm ir dažādas vēlmes. Ja vīrietis izturas pret seksu kā pret nodarbošanos, neizrādot īpašas emocijas, tad sievietēm seksā ir svarīgāka emocija nekā nodarbošānas ar seksu.

 
Pamatojoties uz dzimumu emocionālo atšķirību, ar pārliecību var teikt, ka arī attieksme pret seksu vīriešiem un sievietēm ir dažādas. Iedzimtie, bioloģiskie faktori, kas ietekmē vīriešu un sieviešu personiskās atšķirības, ir spilgti izteikti kultūrās, kas sasniegušas augstāku līdztiesību līmeni. Saskaņā ar populārajā psiholoģijā un kultūrā izplatīto apgalvojumu, personiskās atšķirības ir tik lielas, ka vīriešiem un sievietēm var rēķināties ar divām dažādām bioloģiskām sugām.

Ja skatāties uz pētījumu rezultātiem, kas izcēluši vislielākās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm, starpība starp pusēm kļūst acīmredzama. Gudras sievietes parasti grib precēties ne tikai par vīriešu dzimumu, bet par īstu vīrieti, atrast labu un veselīgu *vērsēni*  (tēviņu) dzimtas turpināšanai.

Tāpat arī vīriešiem nepieciešama ne tikai sieviešu dzimtas lelle, bet gan glīta un gudra sieviete, kas prot labi nodarboties ar seksu. Ja sieviete dod priekšroku vienam, bet stipram partnerim, kas spēj aizsargāt un uzturēt ģimeni, tad vīriešiem ir svarīgāks partneru skaits. Vīrieši, piesātināti ar vienu dāmu, meklēs sev jaunas sirdis. Savukārt sievietes savā partnerī ja neredz spēku un iespēju aizstāvet ģimeni, meklē citu partneri, spēcīgāku.
Посмотреть исходный код:


Назад к содержимому